Junk Journaling: Co to je a jak s ním začít?

Krásný den! Vítám Vás u nové série článků zaměřených na junk journaling. Že nevíte, co přesně junk journaling je? V dnešním článku si to vysvětlíme a navíc si ukážeme, jak s ním snadno začít. Věřte mi, bude Vás neskutečně bavit!

 Co vlastně je junk journaling?

Junk journaling je kreativní technika, která využívá různé materiály k vytvoření jedinečného deníku nebo zápisníku. Může být skvělým způsobem, jak vyjádřit svou kreativitu, zachytit vzpomínky, tvořit a navíc si u toho nádherně odpočinout a uvolnit se.

Co potřebujete v začátcích?

Jedna z nesporných výhod junk journalingu je ta, že k němu skutečně nepotřebujete vůbec žádné speciální vybavení. Pro první krůčky Vám bohatě postačí:

  • Deník nebo zápisník
  • Papír
  • Barvy, vodovky, tužky, pastelky, fixy, atd.
  • Ostatní materiály, které máte doma a které Vás třeba inspirují - mohou to být například fotografie, různé odstřižky, kousky látky, přírodní materiály, atd.
  • Máte-li je doma, hodí se také samolepky, washi pásky, razítka a další potřeby na tvoření - nepotřebujete je ale nutně

Jak začít?

Nejlepší způsob, jak začít s junk journalingem, je... prostě začít. Junk journaling nemá žádná pravidla. Neváhejte experimentovat s různými materiály a technikami a najděte si to, co vám vyhovuje. Pár tipů, které Vám možná pomohou pohodlně začít: 

  • Vyberte si téma tvoření, a pro začátek nějaké jednodušší. Skvěle fungují například roční období.
  • Dejte si dohromady materiál, se kterým se Vám příjemně pracuje a který Vás inspiruje ke tvoření. Já nedám dopustit na menší krabičku, kde mám trochu od všeho, s čím ráda tvořím. Hodí se pro rychlé tvoření ve všední dny, kdy není tolik času, nebo třeba na cesty.
  • Nebojte se dělat chyby. Protože... chyby v junk journalingu vlastně neexistují! Je to opravdu jedinečné a velmi volná metoda journalingu, kterou zvládne každý a každému přinese radost :)

Inspirace

A na závěr trocha inspirace na deníky, se kterými můžete s junk journalingem začít:

  • Cestovní deník. Všichni máme poschovávané různé pohlednice, polaroidové fotky, letáčky, vstupenky, jízdenky, letenky... zkrátka věci, které jsme posbírali na svých cestách a je nám líto je vyhodit. Než aby se toulaly po našich domovech, je lepší je využít k tvorbě junk journalingového cestovního deníku. Vytiskněte si obrázky památek, které jste navštívili, nebo je zkuste sami naskicovat! Vytvořte barevnou paletu vzpomínek, malujte, kreslete, stříhejte, trhejte, lepte... a tvořte :)
  • Kreativní deník. Nevíte, která technika je "ta Vaše"? To nevadí, naopak! To, že to nevíte, Vám umožní dokonale experimentovat a zkoušet nové metody. Založte si vysloveně zkušební deník, ve kterém budete objedvovat nové metody a techniky. Jednou to bude akvarel, jindy vodovky, pak ornamenty, zentangle vzory, lepení, trhání, malé koláže, pokrytí celé plochy strany, kombinace všeho možného nebo naopak dodržování jednoho rámce... Je tolik možností! Zkuste to všechno a uvidíte, co Vás chytne za srdce.
  • Přírodní deník. Na procházce sbírejte všechno, co by se Vám mohlo hodit k tvoření a využívejte květy a listy k vytvoření krásného a jedinečného deníku, ze kterého bude dýchat příroda a Vaše vzpomínky na krásné chvíle v ní strávené.

Zkuste junk journaling ještě dnes. Narozdíl od jiných kreativních technik můžete začít skutečně hned. A uvidíte, že vás chytí za srdce!

Nezapomeňte sledovat náš blog pro další tipy týkající se junk journalingu, ale také tvorby bullet journalu a dalších kreativních technik :)

Kristýna